Sveta Misa služi se u Župi Nevesinje u Oratoriju sv. Pavla svake nedjelje i zapovje-
dne svetkovine u 10.00 sati.

Ulica Nemanjića, b.b. 88280 Nevesinje
email: kancelar@cbismo.hr
email2: zupanevesinje@gmail.com
mob: +387 63 312-639
tel: +387 59 601-590

 
Župnikov pozdrav Biskupu za blagoslov Oratorija sv. Pavla
2008-11-01
Oče Biskupe, velečasni don Nedjeljko, dragi župljani, vjernici i prijatelji, narode Božji - svima vama, okupljenima danas u Nevesinju na ovo misno slavlje svetkovine Svih Svetih, koje ćemo domalo svečano započeti, upućujem srdačan pozdrav.
Iako se ovih dana sjećamo naše pokojne braće i sestara, bilo to po vjeri ili rodu našemu, pa su nam srca puna sjete i posebnog raspoloženja, ipak mi ovdje danas okupljeni oko Vas oče Biskupe, zajedno smo s Vama posebno radosni zbog ovog liturgijskog događaja i slavlja koje ste odlučili imati danas ovdje u Župi Nevesinjskoj.
         Prije nepunih deset godina, 27. veljače 1999. Vašim sam dekretom imenovan župnim upraviteljem prognane župe Nevesinje, posvećene Uznesenju Blažene Djevice Marije, s posebnim nalogom „da se pobrinem za uvid u stanje crkvene imovine, kuće i svega ostaloga u nevesinjskoj župi. Učinit ćete što budete smatrali pastoralno najrazboritijim i što bude u Vašoj moći i kompetenciji.“
         Obećali ste već tada Vašu „raspoloživost i s obzirom na pohod samome Nevesinju“ kao i služenje sv. Mise za poginule i sve ostale protjerane.“ 
         S Vašom preporukom da učinimo što možemo, i uklanjajmo sve zapreke za normalno djelovanje Duha Svetoga zazvali ste, po zagovoru Velike Gospe, osobitu pomoć i blagoslov Oca nebeskoga na cijelu prognanu i iseljenu župu Nevesinje. izražavajući vjeru u Isusovu riječ da malo gorušičino zrno bačeno u zemlju, unatoč svim nemilosrdnim gaženjima s raznih strana i nepovoljnim vjetrovima i nevremenu, životno kadro isklijati, iz zemlje izrasti i do te se mjere razviti da ptice nebeske mogu sjedjeti na granama njegovim.“
         Jedan od plodova našeg nastojanja je i ovaj novoizgrađeni prostor dvorana, izgrađena na temeljima bivše gospodarske zgrade, koja je bila urušena, ali s pravom i mogućnošću obnove i namjene u korisne potrebe.
         Plan je da ovaj prostor koristimo kao privremeni liturgijski sakralni prostor za slavlje svetih Misa i drugih liturgijskih slavlja za potrebe ove župe, dok se ponovno ne izgradi porušena župska crkva.
         Za ovu privremenu kapelicu molimo Vaš biskupski blagoslov i odobrenje da je koristimo za naša, ako Bog da, u buduće što češća i što brojnija liturgijska okupljanja naše raspršene župske zajednice nevesinjske.
Uz zahvalu za Vaš dolazak i molitve koje ćete prinijeti Bogu i blagoslove koje ćete nam podijeliti, kao Župa posebno se želimo sjetiti pokojnih pastira ove župe:
don Marijana Kelave, fra Ambre Mišetića, fra Srećka Škorputa, fra Božidara Ćorića, fra Honorija Čilića, fra Vinka Nuića, fra Miroljuba Skoke, fra Mirka Magzana, fra Bogdana Ćubele, fra Grge Martića;
sjetimo se danas posebno i svih žrtava iz naše župe stradalih u ovom zadnjem ratu 1991.-1995. godine.
Molimo danas kao okupljena župska zajednica i za sve naše dobročinitelje, za sve koji nam dobro čine, jer – braćo i sestre – bez međusobne suradnje i potpore, posebno potpore i blagoslova s Božje strane – nećemo izdržati sve današnje navale svijeta.
A mnogo toga imamo i trebamo ostvariti i u našem osobnom životu kao pojedinci, kao obitelji, kao narod i kao Crkva.
Briga Crkve za svoje vjernike – nadamo se – neće uzmanjkati. Treba nam svima strpljenja, ali i teške borbe i nastojanja da se sve započeto na obnovi i ponovnom podizanju ove raspršene Župe dalje vodi, okuplja, gradi…
U tijeku je rad na:
- duhovno-crkvenom području: prema novčanim mogućnostima izvode se radovi na uređenju ovog privremenog sakralnog prostora kao i na obnovi župske kuće;
- na gospodarskom organiziranju župljana i stvaranju temelja za lakše, jeftinije i kvalitetnije obrađivanje zemljišta i zapuštenih imanja.
Zato ovaj Vaš današnji pohod i dolazak u ovu Župu – oče Biskupe – držim posebno važnim.
Potrebna nam je svima Vaša očinska riječ, potpora, poticaj, ohrabrenje, molitva. Samo s Vama u jedinstvu i povezanosti, kao zajednica vjernika možemo uspjeti i imati Božji blagoslov, bez Vas sve naše nastojanje i sav rad je u propast!
Neka je blagoslovljen Vaš dolazak među nas, a uz blagoslov ovog novosagrađenog prostora neka Bog blagoslovi sve nas i podari na blagoslovljenu i sretnu budućnost.


Sva prava zadržana (C) 2009 - Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Nevesinje

Home Home Home Search Sitemap