Sveta Misa služi se u Župi Nevesinje u Oratoriju sv. Pavla svake nedjelje i zapovje-
dne svetkovine u 10.00 sati.

Ulica Nemanjića, b.b. 88280 Nevesinje
email: kancelar@cbismo.hr
email2: zupanevesinje@gmail.com
mob: +387 63 312-639
tel: +387 59 601-590

 
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
2014-04-03
U noćnim satima 8. i 9. listopada 2013. na području Općine Nevesinje, Mostarsko-duvanjska biskupija, izgorjela je kuća hrvatske katoličke obitelji Mire Vasilja. O tom je glasnogovornica Centra javne sigurnosti Trebinje medijima izjavila: "Utvrđeno je da obiteljska kuća nije imala priključke na elektro instalacije te da se  najvjerojatnije radi o ljudskom faktoru. Policijski službenici obavili su više informativnih razgovora  s osobama koje bi se mogle dovesti u svezu s ovim događajem te se i dalje poduzimaju sve potrebne radnje kako bi se rasvijetlio ovaj događaj". Rasvjetljenje te mračne radnje ljudskoga faktora - koliko nam je poznato - još uvijek traje…
 
Nije prošlo ni pola godine od te zlokobne paljevine, u noći između 1. i 2. travnja 2014. događa se na području iste Općine Nevesinje, istim načinom, uništavanje dijela imovine druge povratničke hrvatske katoličke obitelji Luke Čuljka u naselju Sopilja.
 
Duboko pogođeni ovakvim slučajevima, pitamo se do kada ćemo slušati ovakve tragične vijesti i gledati slike vatrena bezumlja po nevesinjskom kraju i uopće po Bosni i Hercegovini, koje ne samo uništava materijalnu imovinu i privatna dobra, koja su velikom žrtvom i trudom stečena, nego ponovno ruši međuljudske odnose na svim područjima društvenoga, nacionalnoga i religioznoga života i pojedinaca i cijele zajednice.
Ovakvi razorni događaji izazivaju nemir i nesigurnost i u redovitim prilikama društvenoga života, a pogotovo u ovim krajevima u kojima zbog nedavnih ratnih djelovanja i doživljenih trauma još nije uspostavljen očekivan redovit društveni život.
 
Svjesni smo da je premalo izreći samo verbalnu osudu nad takvim zlim činom, pa zato upućujemo apel osobama i službama civilne vlasti koje imaju zaduženje i odgovornost za zaštitu ljudskih prava na povratak, na imovinu, na sigurno funkcioniranje javnoga mira, reda i sigurnosti.
 
Brzo i učinkovito rasvjetljenje ovoga, kao i svakoga slična zlodjela protiv ljudske osobe i privatne imovine, sa zakonskim sankcijama, pružilo bi nadu svim obiteljima iz svake nacionalne zajednice, koje su se već vratile ili namjeravaju se vratiti na svoje višestoljetne posjede bilo gdje u ovoj zemlji: da su dobro došle, da nisu prepuštene samovolji i piromaniji mogućih „ljudskih faktora“ i da se mogu pouzdati u zakonitu fizičku i, sukladno mogućnostima, egzistencijalnu i radnu sigurnost.
 
 
don Ante Luburić
kancelar Biskupije
župnik Župe Nevesinje


Sva prava zadržana (C) 2009 - Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Nevesinje

Home Home Home Search Sitemap