Sveta Misa služi se u Župi Nevesinje u Oratoriju sv. Pavla svake nedjelje i zapovje-
dne svetkovine u 10.00 sati.

Ulica Nemanjića, b.b. 88280 Nevesinje
email: kancelar@cbismo.hr
email2: zupanevesinje@gmail.com
mob: +387 63 312-639
tel: +387 59 601-590

 
Apel pape Franje za mir u svijetu
2013-09-02

Svim župnim uredima hercegovačkih biskupija

     Prenosimo Apel pape Franje koji je jučer, 1. rujna 2013., uz molitvu Angelusa uputio Katoličkoj Crkvi i cijelomu svijetu za smirenje situacije u Siriji, na Bliskom istoku i u svijetu. Svećenici, redovnici, redovnice i ostali vjernici naših biskupija pridružit će ovomu apelu prema svojoj mogućnosti, sjećajući se sa zahvalnošću slična apela na molitvu blaženoga pape Ivana Pavla II., 23. siječnja 2004., za mir na balkanskim prostorima.    

     „Danas se, draga braćo i sestre, želim pridružiti vapaju koji se sa sve većom tjeskobom izdiže iz svih krajeva svijeta, iz svih naroda, iz srca svakoga čovjeka, iz jedne obitelji koja je čovječanstvo: to je vapaj za mirom! Vapaj koji snažno odzvanja: želimo svijet u kojem vlada mir, želimo biti muškarci i žene mira, želimo da u ovom našem svijetu, rastrganom podjelama i sukobima, zavlada mir: nikada više rata! Nikada više rata! Mir je predragocjen dar koji treba promicati i čuvati.

     Mnogo je borbi i sukoba u ovom našem svijetu koji u meni bude duboku bol i zabrinutost, ali u ovim danima moje je srce duboko ranjeno osobito onim što se događa u Siriji i obuzeto zebnjom zbog dramatična tijeka zbivanja koji se naziru.          

     Upućujem snažan poziv za mir, poziv je to što izvire iz dubine moga bića! Koliku patnju i razaranje, koliku je bol donosila i donosi upotreba oružja u toj izmučenoj zemlji, osobito među civilnim i nenaoružanim pučanstvom! Pomislimo samo koliko djece ne će moći ugledati svjetla budućnosti! Posebno snažno osuđujem upotrebu kemijskog oružja! Ja vam kažem da su mi još uvijek u mislima i u srcu strašne slike iz proteklih dana! Postoji Božji sud i sud povijesti o našim djelima, kojem se ne može pobjeći! Upotreba oružja nikada ne donosi mira. Rat priziva rat, nasilje priziva nasilje.

     Iz sve snage tražim od sukobljenih strana da poslušaju glas vlastite savjesti, da se ne zatvaraju u vlastite interese već da u drugome gledaju brata i hrabro i odlučno krenu putom susreta pregovora te tako prevladavaju slijepo suprotstavljanje. Jednako snažno pozivam međunarodnu zajednicu da uloži sve napore da se, bez daljnjeg oklijevanja, pokrenu jasne inicijative za mir u tom narodu, utemeljene na dijalogu i pregovorima, za dobro cijeloga sirijskog naroda.

     Neka se ne štede napori kako bi se zajamčila humanitarna pomoć onima koji su pogođeni tim strašnim sukobom, osobito prognanicima u zemlji i brojnim izbjeglicama u susjednim zemljama. Neka se humanitarnim djelatnicima, koji rade na ublažavanju trpljenja pučanstva, osigura mogućnost da pružaju potrebnu pomoć.

     A što mi možemo učiniti za mir u svijetu? Kao što je govorio papa Ivan: svim je ljudima zajednički zadatak uspostavljati u ljudskom društvu nove odnose vođene pravednošću i ljubavlju (usp. enc. Pacem in terris [11. travnja 1963.]: AAS 55 [1963], 301-302).

     Neka sve muškarce i žene dobre volje poveže lanac zauzimanja za mir! To je snažan i žuran poziv koji upućujem cijeloj Katoličkoj Crkvi, ali ga protežem i na sve kršćane drugih vjeroispovijesti, muškarce i žene svih religija kao i braću i sestre koja ne vjeruju: mir je dobro koje nadilazi sve barijere, jer je dobro čitava čovječanstva.

     Snažnim glasom ponavljam: suživot u narodima i među narodima ne gradi kultura sukoba i kultura rata, nego kultura susreta, kultura dijaloga: to je jedini put za postizanje mira.

     Neka se vapaj za mirom vine daleko da dopre do srca svih te svi polože oružje i puste da ih vodi čežnja za mirom.

     Radi toga sam, braćo i sestre, odlučio 7. rujna, uoči blagdana Rođenja Marije, Kraljice mira, proglasiti za čitavu Crkvu danom posta i molitve za mir u Siriji, na Bliskom Istoku i u čitavu svijetu, i pozivam da se toj inicijativi priključe, na način koji smatraju najprikladnijim, braća kršćani nekatolici, pripadnici drugih religija i ljudi dobre volje.

     Istoga dana, 7. rujna, na Trgu Svetoga Petra – dakle ovdje – od 19.00 do 24.00 sata okupit ćemo se na molitvu i u duhu pokore zazivati od Boga taj veliki dar za ljubljeni sirijski narod i za sva mjesta u kojima vladaju sukobi i nasilja. Čovječanstvo ima potrebu vidjeti geste mira i čuti riječi nade i mira! Tražim od svih krajevnih Crkava da, osim toga dana posta, organiziraju neki liturgijski čin na tu nakanu.

     Molimo Mariju da nam pomogne na nasilje, sukob i rat odgovoriti snagom dijaloga, pomirenja i ljubavi. Ona je majka: neka nam pomogne pronaći mir; svi smo mi njezina djeca! Pomozi nam, Marijo, prebroditi ove teške trenutke i zauzimati se svakoga dana i u svim sredinama oko izgrađivanja istinske kulture susreta i mira. Marijo, Kraljice mira, moli za nas!“

-------------------------------------

     Iako je u subotu, 7. rujna, obvezan spomendan sv. Marka Križevčanina, hrvatskoga prezbitera i mučenika, određujem da se može uzeti jedna od prigodnih sv. Misa

-  Misa za progonjene kršćane (Rimski misal, str. 720)

-  Misa za pravdu i mir (RM, str. 724).

     Vjernike pozivam da u subotu sudjeluju na sv. Misi, ili privatno obave neku pobožnost: pohod Presvetom Sakramentu, izmole Gospinu krunicu ili Križni put… kao odgovor na poziv Svetoga Oca, ili da se putem suvremenih sredstava komunikacije pridruže molitvi koju će na Trgu sv. Petra predvoditi papa Franjo.

     Sve srdačno pozdravljam

+ Ratko Perić, biskup

                                            

--------------------------

Broj kršćana u Siriji:

Godine 1911. (Encyclopaedia Britannica): „oko jedne petine ukupne populacije“ – u to vrijeme oko 600.000 kršćana.

Godine 2013. (Wikipedia): „10 posto populacije“, tj. oko 2 milijuna svih kršćana.Sva prava zadržana (C) 2009 - Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Nevesinje

Home Home Home Search Sitemap