Sveta Misa služi se u Župi Nevesinje u Oratoriju sv. Pavla svake nedjelje i zapovje-
dne svetkovine u 10.00 sati.

Ulica Nemanjića, b.b. 88280 Nevesinje
email: kancelar@cbismo.hr
email2: zupanevesinje@gmail.com
mob: +387 63 312-639
tel: +387 59 601-590

 
ČAJNIČE - prije 30 godina blagoslovljena katolička crkva sv. Benedikta
2012-09-19
Točak crkvene povijesti koji je prije 40 god.  za Čajniče stao, počeo je 19. 9. o.g. ponovno svoj lagani hod. Zahvaljujući svetopisamski upornom vlč. Ivici Mrši, koji vodi brigu o katoličkim crkvama i vjernicima u Istočnoj Bosni,

Čajniče je dobilo pravu ljepoticu, obnovljenu crkvu. Vlč. Ivica Mršo je kao onaj svetopisamski susjed kucao, često lupao na vrata srdaca i molio pomoć za Istočnu Bosnu. Onima koji ga pomogoše zahvalio bi se, a onima koji ga odbiše vraćao bi se ponovno. I eto smogao je sredstva da obnovi malu čajničku crkvu na radost onih koji pomogoše, a posebno male skupine čajničkih katolika.

Konac djelo krasi. A taj konac bijaše 19. rujna 1982. kad je vrhbosanski metropolita i nadbiskup dr. Marko Jozinović blagoslovio obnovljenu crkvicu. U koncelebraciji, kojoj je predsjedao Nadbiskup, uzeo je učešće i mostarski biskup msgr. Pavao Žanić sa svećenicima iz sarajevske bogoslovije i Ordinarijata te Tajnikom mostarske biskupije.
 
Da ovaj lijepi događaj bude još ljepši, pomogli su pjevači iz Sarajeva, te časne sestre svih družbi i redova u Sarajevu koji dođoše autobusima iz Sarajeva. Radosti katolika u ovoj proslavi pridružili su se i pravoslavni i muslimani. Na početku sv. Mise vlč. Ivica Mršo zahvalio je hodži Čajniča Abdurahmanu Turčiću i njegovim vjernicima, koji su mu pomogli na razne načine, posebno časteći majstore za vrijeme renoviranja kavom i pitama.

Na osobit način i biranim riječima zahvalio je pravoslavnim svećenicima iz Čajniča oo. Novici i Stanimiru Janjiću, za koje reče: “… oni nisu ekumenizam propovijedali, oni su ekumenizam živjeli…”
 
Poslije svete Mise svi su prisutni pošli na ručak u hotel Orijent. Primijećeno je da se nisu odazvali svi pozvani.
 
Čajnička je crkva inače kroz proteklih 40 godina služila kao skladište. Posljednju svetu Misu služio je neki talijanski vojni svećenik. Danas u Čajniču živi svega 7 obitelji među kojima je i obitelj 88-godišnjeg Karla Bertanjolija.
 
Poslije ručka svi su učesnici slavlja posjetili najstariju džamiju u Čajniču, a zatim smo bili gosti u kući i crkvi pravoslavnih svećenika. U crkvi smo čuli uspjehe i stradanja ravoslavne crkve u kojoj se čuva ikona Bogomajke Čajničke.
 
Vraćajući se s ove proslave u duši smo nosili osjećaj, lijepa je ta lijepa naša Bosna, još ljepša kada se u njoj Bogu moli.
 
* * *
(Preuzeto iz časopisa VRHBOSNA, 4/1982., str. 28-29).
 
O ovoj proslavi donijela je Crkva na Kamenu u listopadskom broju 1982. članak pod naslovom “Svečani dan u Čajniču”.


Sva prava zadržana (C) 2009 - Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Nevesinje

Home Home Home Search Sitemap