Sveta Misa služi se u Župi Nevesinje u Oratoriju sv. Pavla svake nedjelje i zapovje-
dne svetkovine u 10.00 sati.

Ulica Nemanjića, b.b. 88280 Nevesinje
email: kancelar@cbismo.hr
email2: zupanevesinje@gmail.com
mob: +387 63 312-639
tel: +387 59 601-590

 
OBNOVA ŽUPSKE CRKVE
Za ovogodišnju svetkovinu Velike Gospe, zaštitnice župe u Nevesinju, župni upravitelj don Ante Luburić, najavio je blagoslov obnovljene župne kuće.
Radovi na kući trajali su od kolovoza prošle godine, sa zimskim prekidom do ožujka ove godine, kada su intenzivnije nastavljeni i izvođeni do uočnice Velike Gospe.
Župna se kuća obnavlja po projektu arhitektonskog ureda „Eco-plan“. A uz kuću je izgrađen novi garažni prostor, uvezan s kućom u jednu cjelinu, prema projektnoj dokumentaciji Roberta Raguža i poduzeća „Forum 98“ iz Stoca.
Sve građevinske radove izvodi Pero Šarić iz Mostara sa svojim suradnicima.
U istom ovom razdoblju paralelno su izvođeni radovi na ponovnoj izgradnji porušene župne crkve, za koju se u zimskom razdoblju i dalje na gradilište dopremao njezin kamen. Zidanje crkve, kojoj je temelje i temeljnu ploču na Veliku Gospu 2007. godine blagoslovio biskup Ratko, intenzivnije je nastavljeno nakon svetkovine sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije.
Do Velike Gospe u vanjsku je stranu zidova crkve uzidano oko 550m2 ponovno obrađenog kamena, te ista količina zidne cigle u unutarnju stranu zidova crkve. Unutarnji i vanjski zid dijeli stiroporska izolacija. Nad sakristijskim prostorima kao i nad oltarištem crkve – nad apsidom – već su salivene armirano-betonske ploče. Ako po projektnom izračunu ova crkva ima oko 1.000 m2 zidne vanjske površine, do sada je izgrađeno oko polovice objekta.
U svemu ovom poslu, kaže župnik don Ante: „Pratila nas je moćna i čudotvorna ruka Gospe nevesinjske, koja svoju kuću i u Nevesinju ponovno želi imati, u kojoj će svoju duhovnu djecu okupljati, utjehu i pomoć im pružati! Isto tako u ostvarenju ovih poslova i projekata pratili su nas i mnogi dobrotvori, mali i veliki, a svi su veliki, jer, uvjereni smo, svatko je davao svoj prilog rado i koliko je mogao. A Bog ljubi vesela darivatelja!“
Župnu je kuću, kao uvod u misno slavlje, blagoslovio don Luka Pavlović, katedralni župnik i dekan mostarskoga dekanata. S njim je u koncelebraciji služilo više svećenika, biskupijskih i redovničkih: mons. Srećko Majić, generalni vikar, don Rajko Marković, župnik i dekan stolački, fra Oton Bilić, nekoć župnik nevesinjski, don Đuro Bender, župnik na Gradini, don Krešimir Puljić, župnik župe sv. Ivana u Mostaru, don Ivan Perić, up. župe sv. Mateja u Mostaru, don Antun Pavlović, župnik župe Šipovača-Vojnići, don Ante Pavlović, ravnatelj Teološkog instituta i Katehetskog ureda u Mostaru, don Marko Šutalo, student pastoralne teologije u Tübingenu, don Ivan Kordić, iz župe Gradina, salezijanac na Rijeci.
Nakon obavljena blagoslova župne kuće, koncelebranti su se u procesiji uputili u prostor crkve, u već sagrađeno oltarište, do kojega su se probijali kroz okupljene vjernike, koji su radosno zazivali „Čuj nas Majko, nado naša“!
Prije početka sv. Mise don Ante je pozdravio prisutne svećenike s don Lukom, predsjedateljem misnoga slavlja, na čelu sve vjernike, među kojima su bili bogoslovi i sestre franjevke (sestre su djelovale u Nevesinju od 1925. do 1949.)
U svojoj riječi dobrodošlice župnik je pozdravio posebno brojnu skupinu pravoslavnih svećenika u kojoj su bili: o. Danilo Pavlović, iguman manastira žitomislićkog, protojerej-stavrofor Drago Cvijanović, paroh prve parohije nevesinjske, o. Zoran Ilić, paroh treće parohije nevesinjske, protojerej-stavrofor Radivoje Krulj, paroh mostarski, o. Stevan Kovačević, starješina Manastira Hercegovačka Gračanica u Trebinju, s njihovom pratnjom.
Među posebnim gostima bio je prisutan i pozdravljen gosp. Branislav Miković, načelnik nevesinjski. Bila je to prigoda da se iskaže zahvalnost njemu i svim njegovim suradnicima u općinskoj upravi nevesinjskoj.
Župnik je, u prvom redu prisutne župljane, a i sve druge okupljene vjernike izvijestio da je dobra i uspješna komunikacija župe nevesinjske i sa Sekretarijatom vjera u Banjoj Luci, na čelu s gosp. Jovom Turanjaninom, koji prema mogućnostima pomaže i obnovu katoličkih objekata u Nevesinju, Ljubinju, Ravnom, Mišljenu, Kotezima, a sada na Stjepan Krstu, kao i s Općinom Nevesinje.
Za slavlje Velike Gospe u Nevesinju, gosp. Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba poslao je gosp. Matu Brzicu, ministra prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša Županije zapadnohercegovačke.
Uz kratke obavijesti o gradnji objekata i izrečene pozdrave župnik je zahvalio svima, u prvom redu velikom i dobrom Bogu na svakom njegovu daru, kao i na zagovoru Velikoj Gospi i sv. Josipu! Zahvalio je i svim dobročiniteljima i onima koji svojim molitvenim i materijalnim žrtvama doprinose da ovo djelo u Nevesinju raste, rekavši: „U ovu Svetu Misu, nekrvnu žrtvu Isusa Krista našega Spasitelja – jedinog Otkupitelja čovjeka, koju slavimo i kojom Bogu za sva njegova dobročinstva zahvaljujemo, uključujemo i prinosimo sve molitve, vapaje i zavjete svih vas ovdje prisutnih. Sve ovo što danas ovdje vidite djelo je našega zajedničkog nastojanja, utemeljenog u vjeri u Isusovu riječ da je 'malo gorušičino zrno bačeno u zemlju, unatoč svim nemilosrdnim gaženjima s raznih strana i nepovoljnim vjetrovima i nevremenu, životno kadro isklijati, iz zemlje izrasti i do te se mjere razviti da ptice nebeske mogu sjediti na granama njegovim'“ (Mt 13, 31-32).
Misno je slavlje pučkim pjevanjem i sviranjem orgulja predvodio bogoslov Ivica Marčić iz Stoca.
U mnoštvu od više stotina vozila vladao je potpuni red zahvaljujući i profesionalnoj službi mjesne policije.
Bila je vidljiva velika radost na licima prisutnih vjernika, i zbog slavlja Velike Gospe kojoj se vjernički puk došao zagovor zamoliti, i zbog viđena napretka u župi nevesinjskoj, koja je i do sada s nadom u Boga pozivala svoje župljane na povratak, u kuću Božju i kuću Gospinu koja se gradi, a i na njihovu očevinu.
Brojni su mještani, i sami prognanici, mogli u svojim kućama u Nevesinju i okolnim selima, ugostiti svoje uzvanike koji su došli iz raznih krajeva.
Atmosfera vjerske svečanosti blagoslova obnovljene župne kuće u Nevesinju pretvorila se u bratsko i prijateljsko druženje u župnoj kući do kasnoga popodneva, a po prostranoj župi po obiteljima i do kasnih večernjih sati.
Sva prava zadržana (C) 2009 - Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Nevesinje

Home Home Home Search Sitemap